Quantcast
Channel: Besparen Archieven - Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Je telefoon opladen, hoe werkt dat nu eigenlijk?

$
0
0

De eerste mobiele telefoon werd in 1973 door Motorola op de markt gebracht. Deze telefoon was welleswaar mobiel, maar woog wel ruim een kilogram en had zeer beperkte functionaliteit. In de afgelopen vijftig zijn de afmetingen fors afgenomen. De smartphones van tegenwoordig zijn ook meer een zakcomputer met navigatiesysteem, die ook nog kan bellen. Al deze functies vragen veel energie, die wordt geleverd door een krachtige lithium-ion batterij. Maar wat is dit eigenlijk voor een batterij en hoe werkt het opladen van een telefoon nu precies?

Wat is een Lithium-ion batterij?

Vandaag de dag zijn vrijwel alle mobiele telefoons uitgerust met een lithium-ion batterij. Dit type batterij werkt op basis van lithium. Pure lithium is een heel licht, zacht en glimmend materiaal, dat enorm veel energie kan bevatten. Hij is niet alleen zeer krachtig maar is ook snel op te laden. Dit maakt het dat een lithium-ion batterij de ideale krachtbron is voor telefoon maar ook voor bijvoorbeeld laptops, tablets, elektrische fietsen, -auto’s en gereedschap.

Deze kracht dankt dit type batterij aan de combinatie van metalen die erin zijn verwerkt. Een batterij kan namelijk niet alleen maar op lithium werken. Voor een goede werking is er een chemische reactie benodigd, waarvoor meerdere metalen nodig zijn.

Zoals je misschien wel weet, heeft een batterij altijd een plus- en een minzijde. In een lithium-ion batterij bevat de pluszijde de metalen lithium en grafiet. Aan de minzijde wordt vaak een mengsel van lithiumoxide, mangaan, nikkel en kobalt gebruikt. Doordat de negatief geladen deeltjes van de min- naar pluszijde stromen, komt er energie vrij die ervoor zorgt dat jij je mobiele telefoon kunt gebruiken.

Hoe werkt het opladen van een mobiele telefoon?

Een lithium-ion batterij is dus zeer krachtig. Als je een smartphone intensief gebruikt, heb je deze energie ook hard nodig. Het fijne van dit type batterijen is, is dat je ze ook gemakkelijk en snel kunt opladen.

In feite werkt dit heel eenvoudig. We zeiden net dat de energie vrijkomt doordat de deel negatief geladen deeltjes van de min- naar pluszijde stromen. Je kunt dit chemische proces ook omdraaien door de stekker van de oplader in het stopcontact te steken.

De elektriciteit uit het stopcontact zorgt ervoor dat de deeltjes in tegenovergestelde richting van de plus- naar minzijde stromen, waardoor je batterij van je telefoon weer wordt opgeladen.

Hoe lang gaat een lithium-ion batterij mee?

Zoals alle batterijen, zal ook de capaciteit van een lithium-ion batterij langzaam afnemen. Hij gaat dus niet oneindig mee. Je kunt een lithium-ion batterij een beperkt aantal keren opladen. Hoe vaak hangt af van de grootte van de batterij.

Voor de batterij van een smartphone geldt dat je deze zo’n 800 tot 1.000 keer kunt opladen. Door hier slim mee om te gaan, kun de levensduur van een lithium-ion batterij echter wel oprekken.

Zo kun je hem het beste niet helemaal leeg laten lopen, maar bij 10 procent al te starten met opladen. Een leeggelopen batterij levert namelijk mindere prestaties. Ook het stoppen van het laden bij zo’n 90 procent energiecapaciteit kan de levensduur verlengen. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is. Als het vriest zal de batterij van je telefoon ook veel sneller leeg zijn. Gebruik hem dan zo min mogelijk.

Brandgevaarlijk

Lithium-ion batterijen zijn dus perfecte krachtbronnen. Toch zijn er ook bepaalde risico’s aan verbonden. Op het moment dat lithium aan water wordt blootgesteld, kan dit een flinke explosie opleveren, waardoor er ook brand kan ontstaan. Hoe krachtiger de batterij is, des te hoger de risico’s zijn.

Bij een mobiele telefoon zal dit niet snel gebeuren. De batterij is namelijk hermetisch afgesloten door een stevig omhulsel, waardoor je de telefoon veilig kunt gebruiken en opladen.

Desalniettemin moet je ook met het opladen van een lithium-ion batterij voor je telefoon voorzichtig zijn. Waar je vooral op moet letten, is dat je telefoon niet te warm wordt. Laat je smartphone dan ook nooit in de volle zon liggen. Er komen dan namelijk gassen vrij waar een lithium-ion batterij niet goed tegen kan.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je telefoon direct in de brand vliegt. De moderne telefoons zijn allemaal met een batterij management systeem uitgerust, dat continue de temperatuur meet en ingrijpt op het moment dat het nodig is. Daarnaast zijn er nog verschillende andere veiligheidsmaatregelen genomen.

Het zal dus niet zo’n vaart lopen maar je kunt ongelukken maar beter voorkomen. Een enkele keer komt het wel eens voor dat een lithium-ion batterij in de brand vliegt. De risico’s zijn het grootst tijdens het opladen van de telefoon.

Het is dan ook belangrijk dat je voordat je de telefoon gaat gebruiken, goed de handleiding leest. Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is als je jouw telefoon oplaadt. Je kunt je telefoon ook beter niet ’s nachts opladen. Tijdens je slaap ruik je namelijk niet als er per ongeluk iets misgaat.

Tips voor het veilig opladen van jouw mobiele telefoon

Dit artikel was zeker niet bedoeld om je bang te maken. Een wereld zonder mobiele telefoons is ook ondenkbaar geworden. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Daarom zetten we de 10 gouden tips nog even op een rijtje voor het veilig gebruiken en opladen van jouw smartphone.

  1. Zoals gezegd begint alles met het zorgvuldig doornemen van de handleiding.
  2. Haal nooit zelf de batterij uit je telefoon maar laat dit door een erkend reparateur doen.
  3. Gebruik altijd een originele oplader voor je mobiele telefoon.
  4. Start tijdig met het opladen, dus niet als de batterij helemaal leeg is.
  5. Laadt je telefoon alleen op als er iemand in de buurt is.
  6. Laadt je telefoon niet op wanneer je slaapt.
  7. Leg je telefoon tijdens het opladen niet in de buurt van brandbaar materiaal.
  8. Haal je telefoon van de oplader als de batterij is opgeladen.
  9. Beperk het gebruik van je telefoon als het vriest.
  10. Bescherm je telefoon tegen de volle zon.

Het bericht Je telefoon opladen, hoe werkt dat nu eigenlijk? verscheen eerst op Duurzame energie | Zonnepanelen | Elektronica | Elektrotechniek.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Latest Images





Latest Images